The Legal Regime and Concession of Vegetable Title Deeds
Abstract
This article analyses the implementation of the Legal Regime of protection of plant varieties in Mexico and the procedure of concession of title deeds. The starting point is the description of the Mexican agriculture offering a dichotomous panorama; traditional agriculture on one hand, and on the other, the commercial agriculture. It is followed by the study of the implementation of the plant variety system as part of the economy changes of the decade 1980 and 1990, period in which the Mexican State stops participating in the agricultural activity and undertakes a commercial discharge. Following with the study of one of the key elements of this change, the international trades that obligate Mexico to protect the plant varieties and The International Agreement for the Protection of the Plant Breeders. Briefly, the agreements in which the industrial property is limited is examined as well as its constitutional regulations and its interpretation that allows to balance the interests of all the involved parties. Following with a review of the Legal Regime the Federal Law of Plan Varieties and its Regulation. The limits of the Plant Breeders rights is emphasized, as well as the protection of the biodiversity. The administrative structure involved in the procedure of concession of plant breeders’ deeds and, the whole process, from the application to the obtention of the plant breeders’ deeds is studied.
Downloads
References
Aboites, G y Martínez, F. (2005). La propiedad intelectual de variedades vegetales en México. Agrociencia, (39), 237-245. https://www.agrociencia-colpos.mx/index.php/agrociencia/article/view/387/387.
Arcudia, C. (2018). La protección jurídica de las obtenciones vegetales. Ediciones Nueva Jurídica.
Becerra, M. (1998). La Ley Mexicana de Variedades Vegetales. En Soberanes Fernández, J. L., Carrillo Prieto, I., Castro, J. V., Madrid Hurtado, M. de la, Adame Goddard, J., Adato Green, V., Andrea Sánchez, F J. de, Barajas Montes de Oca, S., Becerra Ramírez, M., Brena Sesma, I., Caballero Juárez, J. A., Díaz Müller, L. T., Ferrer Muñoz, M., Flores Mendoza, I. B., Gómez Grillo, E., González, M. R., González Alcántara, J. L., González Martín, N., Huerta Ochoa, C., Iglesias G., R. […] y Zorrilla Martínez, P. G., Liber ad Honorem Sergio García Ramírez (pp. 115-140). UNAM.
Becerra, M. (2004). La propiedad industrial en transformación. Porrúa.
Caballero, J. L. (2011). La cláusula de interpretación conforme y el principio pro persona (Artículo 1º, segundo párrafo de la Constitución). Jurídica, Anuario de del Departamento de Derecho de la Universidad Iberoamericana, (41), pp. 165-188
Cerutti, M. (2019). Trigo y revolución verde en el noroeste de México (1930-1970). Mundo Agrario, 20(30), e103. https://doi.org/10.24215/15155994e103.
Cilia, G., Aradillas, C. y Díaz, F. (2015). Las plantas comestibles de una comunidad indígena de la Huasteca Potosina, San Luis Potosí. Entreciencias, 3(3), 143-152.
Coll, A. y Godínez, M. L. (2003). La agricultura en México: un atlas en blanco y negro. Instituto de Investigaciones Geográficas, UNAM.
Cordera, R. y Tello, C. (2010). La disputa por la Nación. Siglo XXI.
Correa, C. M. (2001). El Convenio UPOV 1991. Una perspectiva latinoamericana. Temas de Derecho Industrial y de la Competencia, (5), 141-167.
Elena, J. M. (1998). Situación actual de la normativa legal en Europa y América. En Nuez, F. (Coord.), Los Derechos de Propiedad de las Obtenciones Vegetales (pp. 75-100). Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
Ferrajoli, L. (1999). Derechos y Garantías. La ley del más débil. Trotta.
Gattari, C. y Durante, M. (1997). Comentarios a la ley Federal de Variedades Vegetales de los Estados Unidos Mexicanos. Temas de Derecho Industrial y de la Competencia, (2), 299-316.
Greengrass, B. (1987). UPOV and the Protection of plant Breeders, Past Developments, Future Perspectives. International Review of Intellectual Property and Competition Law, 20(5), 622-636.
Greengrass, B. (1991). The 1991 Act of the UPOV Convention. European Intellectual Property Review, 13(12), 466-472.
Herrera, P. (2016). Protección de variedades vegetales en México. En Roque, E. y Contreras, R. (Coords.), Temas especializados para la protección de la propiedad intelectual (pp. 51-68). Universidad de Guadalajara. http://www.publicaciones.cucsh.udg.mx/kiosko/2016/proteccion-de-la-propiedad-intelectual.pdf.
Holtmann, M. (2000). La propiedad intelectual sobre las plantas después de la Ley 3/2000 de obtenciones vegetales. Actualidad Civil, (39), 1441-1452.
Llewelyn, M. (1997). The legal protection of Biotechnological Inventions. European Intellectual Property Review, 18(3), 119-127.
López, F. (2016). Análisis de los instrumentos y vacíos jurídicos para reconocer y aplicar normas, protocolos y procedimientos comunitarios. Conabio-GIZ.
Melgar, M. (2005). Biotecnología y Propiedad Intelectual: un enfoque integrado desde el Derecho Internacional. UNAM.
Miranda, A. J. y Navarro, P. (2014). El principio de interpretación conforme en el derecho constitucional mexicano. Opinión Jurídica, 13(26), 69-80. https://revistas.udem.edu.co/index.php/opinion/article/view/956.
Núñez, I., González, E. y Barahona, A. (2003). La biodiversidad: historia y contexto de un concepto. Interciencia, 28(7), 387-393.
Pichardo, B. (2006). La revolución verde en México. Agrária, (4), 40-68. https://doi.org/10.11606/issn.1808-1150.v0i4p40-68.
Puyana, A. y Romero, J. (2009). México. De la crisis de la deuda al estancamiento económico. El Colegio de México.
Quintero, G. (2018). El principio pro persona, la fórmula del mejor derecho. Cuestiones Constitucionales, (39), 201-228.
Rangel, H. (2015). Las invenciones que involucran materia viva en el derecho de patentes mexicano. En Michaus, M. y Caballero, J. L. (Coords.), Estudios de derecho de autor y propiedad industrial (pp. 255-297). Porrúa.
Real Academia Española. (s.f.). Diccionario panhispánico del español jurídico. https://dpej.rae.es/.
Roth, B. (1987). Current Problems in the Protection of Inventions in the Field of Plant Biotechnology- A position paper. International Review of Intellectual Property and Competition Law, 18(1), 41-55.
Sánchez Gil, O. (1996). La ley española de protección de obtenciones vegetales, a la luz de la última reforma del Convenio UPOV de 19 de marzo de 1991. Actas de Derecho Industrial y de Derecho de Autor, (XVII), 219-259.
Straus, J. (1987). The Relationship Between Plant Variety Protection and Patent Protection for Biotechnological Inventions from International View Point. Review of Intellectual Property and Competition Law, 18(6), 723-737.
Van Wijk, A. (2003). Aplicación de la protección de las variedades vegetales. Simposio OMPI-UPOV sobre los Derechos de Propiedad Intelectual en el Ámbito de la biotecnología. Ginebra, Suiza, 24 de octubre de 2003.
Verma, S. (1995). TRIPS and Plant Variety Protection in developing countries. European Intellectual Property Review, 16(6), 281-289.
Warman, A. (2001). El campo mexicano en el siglo XX. Fondo de la Cultura Económica
Yúnez, A. (2010). Las transformaciones del campo y el papel de las políticas públicas: 1929-2008. En Kuntz, S. (Coord.), Historia económica general de México (pp. 729-755). El Colegio de México, Secretaría de Economía.
Copyright (c) 2022 Carlos Ernesto Arcudia Hernández, José Manuel Magaña Rufino
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
This license allows the copy, distribution, exhibition and representation of the work provided authorship is acknowledged and the work is properly quoted. Commercial use of the original work or the generation of derived works are not allowed.
The authors hereby guarantee the right to the first publication of the work to the Revista Iberoamericana de la Propiedad Intelectual.